Thursday, January 7, 2010

9 BULAN MENYEPI?!

hahaha... sedar tak sedar dh 9 bulan aku tak update blog ni, saje buat2 tak sedar, sebenarnya malas, mcm la aku tak knal diri aku ni, ngee... kakwen ckp, malas tahap gaban, tp kalu bagi aku, malas biasa2 je.. tak sampai lg tahap gaban tuh.. ni yang aku malas nk post ni, kan dh start merapu.. hehehe..

eh? kat 'paragraph' atas tu mcm ada nama seseorg.. kakwen??? sapa tu? teng3...... misteri dh mula nk terbongkar.. misteri apa plak ni midjie.... err sori, aku mmg suka bermonolog dalaman.. so jgn ambik hati ya.. so siapakah kakwen? adakah dia kakak kpd werda? waaa... misteri ni mcm dh smakin rumit. Td kakwen, skrg werda.. siapakah gerangan pmpuan2 berdua ni.. Ops.... dok leh kabo lg..........takmboh takmboh takmboh... hehehe.. (tibe2 je bahasa trg muncul)

ape yg aku buat slama 9 bln ni ya? dh khwn ke aku ni? kalu dh khwn. bini aku cuma tggu masa je nk kuarkan 'rahmat' skrg ni... haiya..... kuar lg 1 nama yg tak dikenali, rahmat tu sapa plak midjie!!!!! adoyai.. baik tak payah tulis blog kalu mcm ni.. duk main teka-teki je dari td.. skrg dh ada 3 nama yg tak dikenali.. kakwen, werda n rahmat.. ok la 2, 1 nama untuk 1 paragraph... hehehe

ckup la stkt 3 nama buat masa ni.. aku nk biarkan semuanya jd misteri nusantara dulu.. nnt aku gtaw korg ye? so jgn lupa view blog aku, aku akan update blog aku ni lg bila angka kat tepi ni dh mencecah 1000 org.. hehehe.. so jgn lupa view blog aku ya.. untuk crite yg seterusnya, nnt aku post lg.. tggu............ ^_^


(jari spontan drpd midjie)

Monday, March 9, 2009

membisu atau buat-buat bisu?!

assalamualaikum...
lame dah sebenarnye aku tak post pape kat blog aku nih.. bukan malas, tp buat-buat malas.. hehe, ramai jgk yg komplen kat aku.. nape wat blog sedangkan blog ni juz untuk org yang suke menulis je... aku memang suke menulis, tp aku malas nk menaip.. kuwa3, 2 x 5 la 2 kan?? =)

sebab komplen punye psal, aku kuatkan diri aku untuk memberi sepatah dua kata dalam ruangan yang memang telah dikhaskan untuk aku menulis ni.. nak tahu aku nak tulis pasal ape?? jeng3.. stay tuned...... hahaha, tah pape la aku merepek ni..

minggu lepas budak2 kos aku di wajibkan untuk ke kem BTN.. msti korang tau kem tu untuk ape kan? hehe.. kalu tak tau pun, buat-buat tau je la ye.. so dengan semangat yang berkobar-kobar, aku pun packing la baju2 aku, kasut2 aku, suar2 aku, dan byk lagi lah! tak kan la aku nak mentionkan sumenye dalam ni.. ape la..


ni la antara muke2 yang tak bersalah yang menyertai kem BTN besut kali ni, aku still tak faham lagi nape hisyam (kanan sekali) buat muke camtu, mungkin tanda protes kot sebab dia tak dapat balik umah mggu tu.. hehehe.. (sori ye ise, terkutuk mg pulak, kuwa3)


ni plak pak cik driver bus, sempat lagi karaoke tu.. haha, sebenarnya mamat ni kwn aku, mase ni bas tak bergerak pun.. heheh, pape pun congrats kpd firdaus!! tabik spring!! =)


dalam kul 10.30 gitu, aku pun bertolak pergi ke kem BTN besut, mulanya aku igtkan UDM ni buat kat keluang beach resort, tapi rupe2nye diorang buat kat kem BTN yang betul.. takpe lah, janji ade atap, ade katil ngan selimut sudah coz aku ni sememangnye seorang yang kuat tido.. kuwa3...

dimudahkan cerita, sepanjang 4 hari kat sana, kitorang didedahkan dengan isu2 semasa, memang sumenye panas2.. korang pun mesti tau kenape kan? hehe.. ade la skali tu ketika sesi soal jawab ngan penceramah, yang pada waktu itu membincangkan soal ketuanan melayu, aku rase tersentak jugaklah mase si penceramah tu menerangkan pasal keadaan negara Malaysia pada waktu ini, di mana golongan cina ngan india memang habis-habisan ingin mengambil alih tampuk pimpinan negara ini. Ai... aku tak dapat bayangkan kalu negara ni jatuh kat tangan diorang, mesti habis bangsa melayu kan? Pulau Pinang pun skrg ni orang dh cakap dah ade iras2 Singapura, dengan dominasi oleh kaum bukan melayu dan yang paling menakutkan iaitu pemansuhan dasar ekonomi baru... nauzubillahiminzalik........

kitorang digesa agar bersatu, bersatu dan bersatu agar ketuanan melayu tidak lupus di Malaysia, tp yang aku lihat sekarang ni, bangsa lain dah mengatasi bangsa melayu kalu dalam bab2 bersatu ni, bahkan melayu pula entah kenapa duk berbalah dan bertelingkah sesama sendiri, kenapa semua ni perlu berlaku? adakah kerana memang dah sikap melayu macam ni.. ataupun disebabkan melayu memang dah tak sayangkan negara mereka sendiri?

aku sebenarnya nak sentuh jugak bab politik dalam ni.. tapi tu la.. kena gam tak pasal.. hehehe.. sendiri fikir la mane yang betul, mane yang salah ye.. kerana aku yakin, korang semua ni dah besar panjang, dah mampu nk basuh #*&@$ dengan sendiri, so takkan lah tak leh fikir kan? tak gitu?? haha..

ok lah, setakat ni dulu lah warkah aku kali ni, penat nak tulis panjang2, tulis pun tah pape gak.. kuwa3 dan semoga segala yang ku tulis ni dapat dijadikan pedoman oleh semua.. k salam muhibbah daripada aku.. jangan biarkan diri anda diselubungi...... misteri.....

chow cin cau..

Sunday, January 11, 2009

KATA-KATA IMAM AL-GHAZALI

Seseorang yang kehilangan hasrat untuk mengetahui ilmu adalah semisal orang yang kehilangan nafsu makan, atau seperti orang yang suka makan roti yang bercampur dengan tanah liat

Jika seseorang tidak mengetahui jiwanya sendiri yang paling dekat kepadanya, maka apa gunanya ia menuntut pelbagai macam ilmu yang beraneka ragam itu?

Apabila cinta kepada Allah sudah sempurna, maka tidak ada sesuatu kesenangan yang dapat melebihi kesenangan dalam melakukan ibadah.

Alam yang maha luas ini adalah kitab,syair,lukisan,ukiran dan bangunan yang penuh keindahan dan rahsia.Tidak terbatas tentunya limu dan kekuasaan Penciptanya.Setiap yang indah itu dicinta tetapi yang indah mutlak hanyalah satu.Bahagialah orang yang telah sempurna cintanya kepada Dia.Kesempurnaan cintanya itu ialah kerana ia menginsafi tanasub (persesuaian) batin antara dirinya dengan Dia.

Membantah sesuatu keterangan sebelum mengerti benar-benar hakikat keterangan itu, hanya akan menjadi bantahan serampangan saja.

Ilmu hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada dunia.barangsiapa takut akan hal ini, maka ia tidak akan melepaskan yang lebih utama untuk mengambil yang nista.

SEMESTER AKHIR KE AKU SKRG??

sedar xsedar, dh nk abis pun tempoh diploma yg ku lalui selama ini.. rase baru semalam aku melangkah ke bumi UDM ni.. n rase baru semalam aku berkenalan dgn member2 sekelasku.. TUHAN YANG MAHA KUASA, mengurniakan aku masa yg begitu berharga.. ALLHAMDULILLAH.. SEGALA PUJI BAGI ALLAH, TUHAN SEKALIAN ALAM...

byk kenangan2 di UDM yg terlintas difikiran aku skrg ni.. most of them yg manis la... namun ade juga kenangan pahit kat sini.. tp aku aku tahu, suatu hari nnt sume kenangan ini akn bertukar menjadi kenangan manis..




MANTECH TEAM IN MEMORY.... =)


posted by---- midjie_jazz

INIKAH KEHIDUPAN?

hai.. agak2 korang la.. ape tu kehidupan ek? aku pun still pening lagi ni.. ade org cakap kehidupan tu ibarat roda, tapi kalu kehidupan ni roda, mesti pening kan? yela, duk main pusing2 je 24 jam tol x? ade jgk aku dgr org cakap yg hidup hanye skali, so diorg cakap kte msti nikmati kehidupan ini dgn sebaik2nya.. tp probnye skrg, btol ke kehidupan ini adalah utk dinikmati?? bkn ke kehidupan ni juz dikasi pinjam oleh YANG DI ATAS?? so kenapa saban hari ade je manusia yg lupe diri?? argh!! pening2!!

Saturday, January 10, 2009

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.........

salam perjuangan untuk sume.. ni fisrt time aku bagi sedikit hasil nukilan aku kat page aku ni... aku sbnrnya tak brape pndai bab tulis menulis ni.. tulis merapu boleh la kot... hehe.. n kalu korg nk tau.. ni la 1st time aku wat blog aku sndiri, selame ni aku duk tengok blog org je.. dalam hati tu mmg nk wat.. tapi 'kejahilan' mengatasi segala-galanya.. hehe
pape pun, aku ingin mengucapkan tahniah kpd diri sendiri krn dgn pantas dan efisyennye, aku telah berjaya menghasilkan blog yg mencabar ni (part mane yg mencabar tu pun aku tak tau).. kpd kwn2 yg takde blog lagi tu.. cpt2 la blog ye.. n kepada yg dh 'otai' tu.. wa tabik same lu bro!!! hehehe.. jgn lupe bagi tnjuk ajar ye? =)
n lastly, aku skali lagi ingin mengucapkan tahniah kpd diri sndiri.. mmg tak terduga lagi.. aku ni mmg hebat!! TABIK SPRING kpd diri sndiri!!! hehehe....